Cholesterol to związek chemiczny wchodząc w skład błony komórkowej, który służy równocześnie do produkcji witaminy D, żółci i niektórych hormonów. Cholesterol w organizmie transportowany jest poprzez krew. Wyróżnia się 2 rodzaje cholesterolu – „dobry” oraz „zły”. Wnioskując po nazwie, z tym „złym” cholesterolem powinniśmy walczyć, ponieważ jego nadmiar może prowadzić do wielu groźnych chorób, jak miażdżyca czy choroba wieńcowa. Jednak jak to zrobić, by działania okazały się skuteczne?
Podstawy diety obniżającej cholesterol
Aby „zły” cholesterol poszedł w zapomnienie, należy pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych oraz stylu życia. Na początku najlepiej jest skorzystać z kilku cennych rad. Po pierwsze warto ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego, które często zawierają w sobie mnóstwo tłuszczów. Drugą ważną zasadą jest unikanie bomb kalorycznych i cholesterolowych, do których należą masło, podroby czyli wątroba, serce oraz ozory, jajka, kremy, ciasta, czekolady, pełnotłuste mleko, a także tłuste żółte sery. Po trzecie należy sięgać jedynie po chude mięso, korzystać z jogurtów i twarogów, które mają niską zawartość tłuszczów, wybierać warzywa i owoce oraz naturalne soki zamiast słodyczy i produktów przetworzonych.
Aby dieta była dobrana konkretnie do naszych potrzeb oraz abyśmy wraz z posiłkami otrzymali wszystkie potrzebne składniki, pierwiastki, aminokwasy i minerały warto zapoznać się z propozycjami firm cateringowych oferujących diety pudełkowe z dowozem, porównać je na serwisie dietly.pl i wybrać dla siebie najodpowiedniejszą. Tylko w ten sposób będziemy mieć pewność, że nasz organizm nie ma żadnych niedoborów.
Jakie witaminy i związki skutecznie obniżają poziom cholesterolu?
Istnieją witaminy oraz związki, które wspomagają walkę organizmu ze złym cholesterolem. Wyróżnić trzeba tutaj witaminę E zwiększającą krzepliwość krwi i pomagającą naczyniom krwionośnym w rozkurczaniu oraz witaminę C, która zapobiega przyleganiu tłuszczów do ścianek tętnic. Podczas procesu obniżania poziomu cholesterolu przydatne okazują się polifenole, które usuwają wolne rodniki oraz karotenoidy hamujące utlenianie lipidów.
Obniżenie cholesterolu – co dokładnie jeść?
W diecie obniżającej cholesterol ważne są oliwa oraz olej rzepakowy, które posiadają w sobie jednonasycone kwasy tłuszczowe. Ryby morskie mają bogate zasoby kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale radzą sobie z obniżeniem poziomu LDL i trójglicerydów, a ponadto wspomagają obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego tak ważne jest ich regularne spożywanie.
W diecie służącej obniżaniu cholesterolu nie może zabraknąć błonnika. Jest to tani i bardzo prosty produkt, który ma pozytywny na organizm. Dużo błonnika znajdziemy w płatkach owsianych, jedna szklanka zawiera aż 4 g błonnika, czyli 40% dziennego zapotrzebowania.
Kurze jajo samo w sobie zawiera cholesterol, jednak odpowiednio przyrządzone, czyli na miękko, pomaga walczyć ze „złym” cholesterolem. Ważnym aspektem jest ilość sztuk spożywanych w ciągu dnia – nie można przekroczyć dwóch, jeśli chcemy, aby miały zdrowy wpływ na nasz organizm.