zdrowa żywność

Zdrowa dieta jest idealnym sposobem na prawidłowe funkcjonowanie, który można stale kontynuować. Efektem takiego modelu żywienia powinno być utrzymanie optymalnego stanu zdrowia. Warto jest poznać odpowiednie założenia zdrowej diety, które eksperci aktualizują pod postacią wielu wytycznych. Zdrowa dieta opiera się przede wszystkim na produktach zawierających witaminy i składniki mineralne. Powinna być urozmaicone i obfitująca w jak najmniej produktów przetworzonych, a także powinna zapewnić odpowiednią podaż mikro i makro składników. Co powinniśmy jeść, a czego unikać? Sprawdźmy to! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/zdrowa-zywnosc-jakie-produkty-jesc-jakich-unikac/ 

Białka, tłuszcze i węglowodany – zadbaj o nie w diecie 

Podstawowymi składnikami odżywczymi są białka, tłuszcze oraz węglowodany. Są one niezbędnymi składnikami budulcowymi, energetycznymi regulującymi w odpowiedniej diecie nie może zabraknąć właśnie tych trzech składników. Odpowiednia podaż kalorii oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów ma na celu utrzymanie optymalnej masy ciała oraz zapobiegnięcie nadwadze czy otyłości, a także licznym chorobą. Profilaktyka zaburzeń przemian metabolicznych lub hormonalnych, które odpowiadają za zachowanie fizjologicznej równowagi organizmów również zalicza się do przyjmowania takich składników. Ogólna norma, która została przyjęta jako pokrycie zapotrzebowania na kalorie to około 50 – 60% węglowodanów, 15 – 20% białka oraz 20 – 30% tłuszczu. 

Poza ilością składników, liczy się również źródło, z jakiego pochodzą. Węglowodany pochodzące ze spożywania słodyczy lub białego pieczywa są czymś innym niż węglowodany z produktów pełnoziarnistych. Różnią się one inną wartością odżywczą. Tak samo jest z tłuszczami trans, które zawarte są na przykład w margarynie w, w porównaniu do nienasyconych kwasów tłuszczowych z orzechów, nierafinowanego oleju roślinnego lub awokado. Stalową regułą jest więc unikanie wszelkich przetworzonych produktów które zawierają konserwanty oraz barwniki i komponowanie jadłospisu w taki sposób, żeby żywność występująca w nim była pochodzenia naturalnego. Trudno jest bowiem dopatrzeć się jakichkolwiek nie zdrowych składników w nieprzetworzonej żywotności. 

Co jeść, a czego unikać? 

Zdrowa żywność to taka, która jest jak najmniej przetworzone lub wcale nie przetworzona. Należy wymienić te warzywa i owoce – zarówno lokalne, jaki te bardziej egzotyczne. Bardzo bogate wartości odżywcze są również zielone liście warzyw, takie jak szpinak lub jarmuż. W diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów takich jak chleb razowy, z kasza jęczmienna lub gryczana. Nie wolno zapominać także o tłuszczach takich jak tłoczony na zimno olej roślinny, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, a także awokado. 

Idealnymi źródłami białka, które są niezbędne w diecie są ryby i chude mięsa. Nawadnianie organizmu zapewnia woda mineralna, naturalne soki owocowe, herbatki owocowe oraz zielona herbata. 

Specjaliści żywienia odradzają spożywanie cukru, ponieważ jego nadmierne spożycie doprowadza do rozwoju wielu schorzeń przewlekłych. Podobnie jest z solą. Na czarną listę należy wpisać również czerwone mięso, które powinno być zastępowane przez mięso białe oraz ryby. 

Zobacz też: http://www.inaczejmowiac.pl/zielona-herbata-jakie-sa-jej-wlasciwosci/ 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here