Olej kokosowy
fot. Pixabay.com

Pewnie niejeden raz zastanawiałaś się nad tym, na czym usmażyć ulubione mięso lub warzywa, aby były smaczne, ale też zdrowe. Są oleje i tłuszcze, na których smażenie jest wskazane. Są również takie, na których zdecydowanie nie powinno się smażyć. Które więc wybrać z bogatej oferty, jaką znajdziemy na sklepowych półkach? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/zdrowe-oleje-do-gotowania-i-smazenia/

Co warto wiedzieć o olejach do smażenia?

Co jest ważne, gdy wybieramy olej do smażenia? Przede wszystkim to, aby podczas tego procesu nie utleniał się, był stabilny, nie jełczał. Gdy ulega utlenianiu, tworzy wolne rodniki, te z kolei niszczą nasz organizm, doprowadzają do powstania stresu oksydacyjnego, a finalnie prowadzą do powstania przewlekłych stanów zapalnych oraz wielu poważnych chorób. Do takiej sytuacji nie chcemy więc doprowadzać, gdy przygotowujemy posiłki. Zdecydowanie bardziej zależy nam na tym, aby były zdrowe, pożywne i wartościowe.

Najważniejszym czynnikiem, który decyduje o tym, z jakiego rodzaju i jakości olejem mamy do czynienia, jest więc odporność oleju na proces utleniania, nawet w wysokiej temperaturze, w jakiej zazwyczaj przygotowujemy smażone potrawy. O tym natomiast decyduje ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jakie zawiera dany olej. Tłuszcze nasycone i jednonienasycone są najlepsze pod tym względem. Są przede wszystkim odporne na podgrzewanie. Dlatego też do smażenia nie należy używać tłuszczów wielonienasyconych.

Na jakich tłuszczach warto smażyć?

Jeśli chodzi o konkretne tłuszcze, na jakich warto smażyć potrawy, polecamy przede wszystkim:

  • olej kokosowy – jest bardzo odporny na proces podgrzewania i ma długą datę ważności do spożycia. Ma również wiele wartości odżywczych. Zawiera kwas laurynowy, który zabija bakterie oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu, a także aż 92 procent kwasów tłuszczowych nasyconych.
  • masło – bogate jest w witaminy A, E i K, kwas linolowy oraz kwasy tłuszczowe, wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej, zwalczające stany zapalne oraz regulujące pracę jelit i układu pokarmowego. Idealne do smażenia będzie masło klarowane, pozbawione laktozy i białka.
  • oliwa z oliwek – to jeden z najzdrowszych olejów. Kwas oleinowy w niej zawarty jest bardzo odporny na proces utleniania. W oliwie przeważają kwasy jednonienasycone. Idealnym wyborem jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – ma ona dużo składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

Zobacz też: http://www.takeitizzy.pl/na-czym-polega-dieta-niskoweglowodanowa/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here