Cukrzyca typu 2 – jaką dietę zastosować?

0
50

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, a nawet zagrożenia życia. Wyróżnia się kilka typów cukrzycy, jednak najbardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2, na którą choruje około 90% wszystkich cukrzyków. Jednym z kluczowych elementów leczenia choroby i zmniejszania jej wpływu na organizm człowieka są dieta cukrzycowa i stosowanie odpowiednich leków. My skupimy się na tym, jak powinny odżywiać się osoby z cukrzycą.

Cukrzyca – choroba cywilizacyjna

Cukrzyca często jest nazywana chorobą XXI wieku, ponieważ należy do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych, czyli chorób, które tak naprawdę są z nami od niedawna. Skala zachorowań na cukrzycę jest szczególnie wysoka w wysokorozwiniętych krajach zachodnich. Według prognozy Światowej Organizacji Zdrowia już za kilka lat na świecie może żyć nawet 300 milionów osób chorych na cukrzycę. Powody zachorowania na cukrzycę mają swoje korzenie zarówno w czynnikach genetycznych, jak i środowiskowych. Najczęściej jednak choroba jest rezultatem nieprawidłowego odżywiania i nadwagi. Lekarze wskazują na ogromną rolę takich aspektów jak: otyłość brzuszna, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze, niska aktywność fizyczna, choroby o podłożu autoimmunologicznym i wiek.

Znaczenie diety przy cukrzycy

Terapia cukrzycy typu 2 musi być oparta na wprowadzeniu znaczących zmian w sposobie odżywiania chorego. Silnie rekomenduje się także zwiększenie aktywności fizycznej. Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala kontrolować poziom glukozy i tłuszczów we krwi, ułatwia utrzymanie optymalnych wartości ciśnienia tętniczego krwi, a także umożliwia redukcję masy ciała. Organizm otrzymując energię z odpowiednich źródeł, zwiększa swoją wrażliwość na insulinę, co w przypadku leczenia cukrzycy jest bardzo pożądane. Słowo „dieta” ma dla wielu osób negatywną konotację, ponieważ kojarzy się ze srogimi wyrzeczeniami. Jednakże dieta, którą może nam zaproponować np. catering dietetyczny, może być smaczna, sycąca i łatwa w utrzymaniu. Plan dietetyczny osoby chorej na cukrzycę powinien być dostosowany do aktualnej masy ciała, wieku i aktywności fizycznej. U osób z nadwagą i otyłych konieczne jest wprowadzenie diety o delikatnym deficycie energetycznym, co pomoże w stopniowym obniżeniu tkanki tłuszczowej.

Niski indeks glikemiczny – o co chodzi?

Niski indeks glikemiczny

Kiedy poruszany jest temat diety cukrzycowej, niemal zawsze w parze pojawia się określenie indeks glikemiczny. Wskaźnik pozwala określić, w jakim tempie będzie podnosić się poziom glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów. Daje więc ogólną informację, jaki wpływ na poziom glukozy po posiłku mają pewne potrawy.

Przyjmuje się, że indeks glikemiczny czystej glukozy jest równy 100. Pozwala nam to podzielić produkty na trzy grupy:

  • IG poniżej 50 – produkty o niskim indeksie glikemiczny (czyli najbardziej pożądane w diecie cukrzycowej)
  • IG 70-55 – produkty o średnim indeksie glikemicznym,
  • IG powyżej 70 – produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasza dieta cukrzycowa zawiera wszystkie najważniejsze składniki odżywcze w posiłkach, które są odpowiednie dl osób chorych na cukrzycę, najskuteczniejszym będzie dieta pudełkowa Gdańsk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here